Wat moet je juridisch regelen voor de bruiloft?

 

Als je gaat trouwen lijken de voorbereidingen alleen te draaien om het uitzoeken van de jurk en het organiseren van het feest. De voorpret is immers bijna net zo leuk als de dag zelf! Maar trouwen heeft ook juridische gevolgen en daarom moeten jullie voor de grote dag al een aantal afspraken maken. Hoewel jullie er helemaal niet bij stil willen staan, moeten jullie bijvoorbeeld regelen hoe jullie de zaken willen regelen als jullie gaan scheiden. Waar moet je aandenken voor je gaat trouwen?

Gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden

Als jullie gaan trouwen dan moet je beslissen of alle bezittingen (en schulden) van jullie samen zijn. Als jullie daar voor kiezen dan trouw je in gemeenschap van goederen. Gaan jullie uit elkaar dan heeft ieder recht op de helft van de van de totale waarde van de bezittingen. Jullie zijn ook beide verantwoordelijk voor de helft van de schulden. Wil je (bepaalde) bezittingen of schulden apart houden dan kun je bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten. Dit zijn afspraken over de verdeling van de bezittingen en schulden. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn als een van beide een risicovolle onderneming heeft.

via: emerce.nl

via: emerce.nl

Pensioen

Als je gaat trouwen gaat de Wet verevening van pensioenrechten gelden. Dat betekent dat de wet bepaalt hoe het pensioen dat jullie tijdens het huwelijk opbouwen bij een scheiding wordt verdeeld. Dit betekent dat jullie beide recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen. In de huwelijkse voorwaarden kunnen jullie hier andere afspraken over maken. Bijvoorbeeld een verdeling van 60/40. Dit kan ook nog achteraf in een scheidingsconvenant, maar het is natuurlijk beter hier vooraf goede afspraken over te maken.

Alimentatieplicht

Door het huwelijk ontstaat er een zorgplicht naar elkaar. De financiële zorgplicht blijft ook gelden na een scheiding. Dit kan concreet betekenen dat één van jullie alimentatie moet betalen aan de ander. Dit is wettelijk geregeld en hier kun je geen afstand van doen. Het kan echter wel verstandig zijn hier alvast goede afspraken over te maken en vast deze te leggen in de huwelijkse voorwaarden.

Tot slot is het belangrijk regelmatig, bijvoorbeeld eens per jaar, jullie afspraken nog eens goed te bekijken. Jullie (financiële) situatie kan in de loop van de jaren veranderen, waardoor de afspraken die jullie nu maken niet meer zo handig zijn.

Tags:

 
 
 

Reacties zijn gesloten..