Wat betekent hertrouwen voor de alimentatie uit een vorig huwelijk?

 

Een huwelijk brengt veel wettelijke veranderingen met zich mee. We schreven al over de juridische zaken rondom de bruiloft, maar hier komt nog meer bij kijken als je al een keer getrouwd bent geweest. Wat voor consequenties heeft het opnieuw trouwen bijvoorbeeld voor de alimentatie die je van je vorige partner ontvangt? Of wat betekent deze volgende bruiloft voor de alimentatie die je betaalt? alimentatie

Ik trouw opnieuw en ik ontvang alimentatie

Zodra je in het huwelijksbootje stapt met een nieuwe partner heeft dit invloed op de partneralimentatie die je ontvangt. Je nieuwe partner gaat dan namelijk de onderhoudsplicht aan die je voorheen met je ex-partner had. Jij bent verantwoordelijk om aan je ex-partner te melden dat hij/zij niet meer hoeft te betalen. Zo voorkom je dat je achteraf een hoop moet terugbetalen. Als je gaat trouwen eindigt dus altijd de partneralimentatie die je ontvangt; er is geen uitzondering op deze regel. Het is een ander verhaal als we het over kinderalimentatie hebben. Hoewel het kan zijn dat je nieuwe partner ook een onderhoudsplicht voor jouw kinderen aangaat, gaat de kinderalimentatie die je ex-partner moet betalen gewoon door. Kinderalimentatie wordt namelijk vastgesteld op jouw inkomen, het inkomen van je ex-partner en de manier waarop de opvoeding is verdeeld. Daar heeft jouw nieuwe huwelijk niets mee te maken.

Ik trouw opnieuw en ik betaal alimentatie

Als je trouwt met iemand die eigen inkomsten heeft, dan verandert er niets aan de manier waarop je op dit moment alimentatie betaalt. Zowel de partner- als de kinderalimentatie gaan op dezelfde manier door.  Als je nieuwe partner niet in eigen onderhoud kan voorzien, dan kan het zo zijn dat jouw draagkracht daarmee omlaag gaat (je houdt maandelijks minder geld over). Dit heeft geen invloed op de kinderalimentatie, maar dit kan er wel voor zorgen dat de partneralimentatie die je aan je ex-partner betaalt minder wordt.

Mijn ex-partner trouwt opnieuw

Als je ex-partner opnieuw in het huwelijk treedt is de situatie dus omgekeerd. Als je alimentatie ontvangt, betekent dit in principe dat de situatie voor jou hetzelfde blijft tenzij de nieuwe partner van je ex niet in zijn/haar eigen onderhoud kan voorzien. Dit heeft dan alleen invloed op de partneralimentatie die je ontvangt. Als je partneralimentatie betaalt, betekent het nieuwe huwelijk van je ex dat je hiermee mag stoppen. Je onderhoudsplicht is op het moment van trouwen opgeheven. Wel moet je alsnog de kinderalimentatie blijven betalen. Maar genoeg over de financiële zaken die bij een nieuw huwelijk komen kijken; laten we het over leuke dingen hebben! Heb je bijvoorbeeld dé trouwtrends van 2015 al bekeken?

Tags:

 
 
 

Reacties zijn gesloten..