Het homohuwelijk, hoe en vooral waar?

 

In steeds meer landen kunnen homo’s in het huwelijksbootje stappen, maar toch blijft het homohuwelijk omstreden. Het invoeren ervan gaat in veel landen niet zonder slag of stoot. Er zijn wetten in sommige landen die homoseksualiteit verbieden. Ook onder religieuze en conservatieve groepen ligt het homohuwelijk gevoelig. Waar ter wereld mogen homo’s legaal trouwen?

Nederland als trendsetter

Nederland was het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk herkende. Toenmalig staatssecretaris Job Cohen zorgde ervoor dat het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer kwam. Later, op 31 mei 2001, verbond hij als burgemeester van Amsterdam om middernacht de eerste vier homoparen in de echt.

Na Nederland volgden onze zuiderburen. In 2003 konden voor het eerst Belgen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. In de jaren die volgden, legaliseerden ook Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden en Portugal. In 2010 voegde ook IJsland zich bij het rijtje. De IJslandse lesbische premier trouwde meteen die dag met haar partner. Tegenwoordig mag er ook door homo’s getrouwd worden in Denemarken, Frankrijk en Nieuw-Zeeland.

Amerika

Zuid-Amerika is overwegend katholiek. In verschillende landen hier is het homohuwelijk toegestaan: in Mexico, Argentinië, Uruguay, Ecuador en Brazilië. In de Verenigde Staten is het lang niet overal toegestaan om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Dat mag slechts in 17 van de 50 staten.

629518
In de roze gebieden is het homohuwelijk toegestaan

 
 
 

Reacties zijn gesloten..